Twente: Nieuwsbrief februari 2015

23 February 2015, door: Elly Reimerink

Weer was er in 2014 een groei van het aantal aanvragen met 20%: van 137 naar 166.
49 van deze aanvragen waren afkomstig van het MKB. We slagen er goed in onze taak binnen Kennispark Twente en de Portal to Innovation KP in te vullen.

Universiteit Twente, MKB en non-profitorganisatie werken nauw samen in het project voor de Stichting Dichterbij uit Nijmegen, rondom “de interactieve bal”.
U kunt lezen hoe ingenieus deze bal in elkaar zit, en hoe meervoudig gehandicapten hier plezier aan beleven. Ze tonen op een nieuwe manier initiatief.
Onderzoeker dr. Dennis Reidsma is enthousiast over de eerste resultaten en legt uit hoe de vakgroep Human Media Interaction te werk gaat. De bal werd geproduceerd met Kitt Engineering uit Enschede.

Opvallend innovatief en ondernemend is het werk voor de literaire app, naar een idee van dichteres Hedwig Selles uit Zwolle.
Studentonderzoeker Linde Berkhout zette uitdagende spelconcepten naast elkaar en kwam met een spelidee waarin behalve de klant ook marktpartijen grote interesse tonen. Vervolgstap komt er: de app wordt geprogrammeerd en strategisch slim in de markt gezet. Dus … later meer!
Vaak heeft innovatief onderzoek verrassingen in petto. Want: waarom zouden we ons alleen richten op de jeugd? Ouderen worden immers handiger met sociale media èn spelen ook graag op smartphone en tablet! Origineel aan het idee: taalspel en speelomgeving zoeken elkaar op.

Voor een andere ondernemer, uitgeverij Da Vinci uit Hengelo, ontwikkelde Jessica Huls een topografie game. Ze wil het avontuurlijke spel dit voorjaar gaan testen op basisscholen.

De afgelopen maanden was de Wetenschapswinkel UT een paar keer te gast bij de Rijksuniversiteit Groningen.
Op de tweejaarlijkse interlandse wetenschapswinkeldag viel ons onderzoek in de prijzen. Het ontwerp voor een natuurhus in Almelo behaalde de derde prijs.
Ook werd een paper ingestuurd door Jan Schaake, namens de Wetenschapswinkel UT en Enschede voor Vrede, en positief ontvangen op een internationaal vredescongres. Onze minisymposia in het kader van de jaarlijkse vredesweken slaan aan.

WeWi nieuwsbrief_feb2015